Sublimacijski printeri – Namjena – Funkcija – Održavanje

Sublimacijski printeri – Blog tema. Ponukani čestim upitima te raznim pitanjima vezano za sublimacijske printere. Otvorili smo ovu blog temu kako bi detaljno razjasnili funkciju, namjenu te pružili razne savijete za održavanje printera i sublimacijskih sistema iz naše ponude. U našoj ponudi imamo dvije vrste sublimacijskih printera tj. dvije vrste sistema boja. Sistemi boja koje koriste naši printeri su sublimacijske gel boje i sublimacijske boje na vodenoj bazi.

Sublimacijske gel boje za Ricoh printere

Sublimacijske gel boje: Gel sistemi iz naše ponude sa Ricoh printerima te Sublisplash i SubliJet-R bojama za sublimaciju. Visoko kvalitetan ispis, savršeno podešeni profil ili power driver podešava kolorite vaših fotografije do savršenstva. Ovi printeri namijenjeni su fotografima te raznim shopovima koji izrađuju razne custom made šalice ili razne druge sublimacijske proizvode koji moraju biti gotovi u kratkom roku.  Ovaj gel sistem ima svoje prednosti ali i ima svoje negativne strane. Počeo bih sa pozitivnim: Jednostavna primjena bez kompliciranih podešavanja profila obojenja. Visoka kvaliteta ispisa i savršen otisak na sublimacijskim materijalima (žarke i živopisne boje). Ovaj sistem gel boja ne traži posebno održavanje. Boje se neće sasušiti na glavama printera  ako se na njemu ne printa i bez problema se može ostaviti da stoji i duže vrijeme.

Pozitivne i negativne strane

Negativne strane:  Ovaj sistem ima dakako i svoje negativne strane. Tu bih prvenstveno naveo cijenu boja. Cijena boja koja varira ovisno o sistemu kreće od 340-400 kn za kazetu CMY te crna koja je kapacitetno veća i skuplja. Ovisno o sistemu kapacitet kazete je od 29-31 ml te crna od 41-44ml. U konačnici cijena ispisa nije mala a ako se ne napravi dobra krajnja cijena proizvoda dolazi to povećanih troškova. Ovaj sistem gel boja nije namijenjen za veće količine ispisa, nego mu je kalkulacija baziranja na manjim personaliziranim nakladama koje imaju svoju cijenu. Više o gel bojama potražite u našem web shopu na linku ovdje

Sublimacijske boje na vodenoj bazi za Epson printere

Sublimacijske boje na vodenoj bazi: Ovi sistemi su u našoj ponudi dolaze sa Epson L serijama printera. To su prerađeni printeri u koje se umjesto originalne ink jet boje printer setira na sublimacijsku boju na vodenoj bazi. Otisak je kvalitetan te žarkih i živopisnih boja. Pozitivne strane ovog sistema: Ovi printeri imaju dodatne spremnike boje i time omogućava konstantno napajanje printera što ujedno znači i smanjene troškove ispisa. Boja se nalazi u dodatnim bočnim spremnicima koji su kapaciteta po 1 dcl. Ova boja je značajno jeftinija što ujedno znači i manje troškove ispisa a s time i konkurentniju cijenu krajnjeg proizvoda. Ovi printeri su namijenjeni većim serijama tiska na šalice.

Pozitivne i negativne strane

Negativne strane ovog sistema: Negativne strane ovog sistema su to što printeri nemaju podešene profile za ispis fotografija. Ovi printeri se koriste za ispis vektorskih grafika te raznih dizajna koji nemaju potrebu za podešavanjem kolorita i raznih tonaliteta obojenja (fotografija).  Kod ovih se printera boje moraju podešavati ovisno o samom dizajnu te je potrebno prije finalnog printanja napraviti uzorke za usporedbu sa bojama na ekranu ili u grafičkoj pripremi samog dizajna.

Ove boje su bazirane na vodenoj bazi te nakon dužeg ne korištenja dolazi do sasušivanja glava na printeru što može dovesti do začepljenja i uništenja glave printera. Ovi sistemi namijenjeni su printaonicama, obrtima ili tvrtkama koji imaju potrebu za tiskom većih količina šalica ili drugih sublimacijskih materijala, te će ovaj sistem često koristiti i na njemu stalno printati. Ove printre možete pronaći u paketima za tisak na šalice StartUp paket za tisak na šalice te u našim StartUp paketima za tisak na majice.

Rekapitulacija

I jedan i drugi sistem imaju svoju primjenu. I jedan i drugi sistem imaju svoju svrhu. Vi ste ti koji će procijeniti koji vam je sistem potreban. Da li vam je bitan brz i kvalitetan otisak te da vam nije ključna cijena krajnjeg proizvoda (to je ipak vaš radi i vaše vrijeme). Možda u drugu ruku vam je potreban jeftiniji sistem sa kojim ćete napraviti više šalica gdje je u konačnici bitna cijena krajnjeg proizvoda te nije problem malo se poigrati sa koloritima i podesiti boje prije printanja konačnog proizvoda.

Slika u nastavku Epson sistem ispisa sa bojama na vodenoj bazi.

Slika u nastavku Ricoh gel boje podešeni kolorit fotografija Sublisplash i SubliJet-R.

Leave your comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.