Priprema predloška – Grafička priprema dizajna

Priprema predloška – Grafička priprema dizajna. Na početku svakog projekta sitotiska postoji vizija o gotovom proizvodu. Kreativni umovi obično brzo stvaraju ideju kako bi motiv trebao izgledati kasnije na majici, torbi, plakatu itd. Faza razvoja umjetničkog djela apsolutno je zahtjevan i kreativan proces, međutim fokus ne bi trebao biti samo na kreativnom radu. Prilikom izrade finalnog proizvoda, poželjno je pristupiti projektu u detalje što je više moguće. Prilikom dizajniranja motiva treba imati na umu kvalitetu rezolucije predloška, veličinu tiska te pozicioniranje na tekstilu.

Bavite se sitotiskom: optimizirajte motiv sitotiska - bez gradijenata boja i razina sive
Napravite sami sitotisak: motiv mora biti potpuno crn
Ključno je da se u principu ne smije izgubiti iz vida tehnička izvedivost umjetničkog djela. Pod motom “neka bude jednostavno”, početnicima savjetujemo da svoje prve projekte tiska planiraju u jednoj boji i u formatima sa kojima mogu upravljati i lakše manevrirati. Kao i u bilo kojem poslu, i u sitotisku vrijedi da niti jedan majstor nije pao s neba te se sve uči polako i smisleno. Stoga je pametno ići polako i usredotočiti se na izvedive jednostavnije projekte. Kao početnik, logično je započeti s jednostavnim, dvodimenzionalnim motivima bez “mikroskopski finih” linija. Jednom kad se stekne početno iskustvo, moguće je i implementirati višebojne ispise i složene dizajne s najfinijim detaljima, mrežama fotografija i gradijentima boja.

Ako nemate ideja koji se motivi mogu primijeniti u praksi sitotiska, osnovni prijedlozi se mogu se dobiti pomoću Google pretraživanja slika pod pojmom za pretraživanje “majice sito tiska”. Kada gledate uzorke motiva, primijetit ćete da je većina grafika zapravo jednostavno strukturirana i sastoji se samo od jedne ili dvije razine boja.

Da bi ste stvorili profesionalni predlošci za sitotisak, obično se koriste programi za vektorske grafike. Najpoznatiji je Adobe Illustrator ili Corel Draw. Također se mogu koristiti relativno jeftiniji programi kao što je Affinity Designer ili besplatni softver Inkscape.

Ako niste navikli raditi s vektorskim programima, možete upotrijebiti i programe za uređivanje fotografija temeljene na pikselima, kao što su Adobe Photoshop ili Corel PaintShop Pro. Za sve one koji nemaju predznanje o obradi grafike ili nisu dovoljno kreativni, na Internetu postoje pružatelji usluga koji nude potpuno gotove, profesionalne predloške za sitotisak. Mogući izvor takvih dizajna je popularna web stranica www.tshirt-factory.com. Ovdje ćete pronaći tisuće i tisuće predložaka za tiskanje majica, uglavnom vrlo nadarenih umjetnika. Trošak kupnje uporabne licence iznosi samo 10 do 20 USD, ovisno o motivu. Tako možete započeti posao s majicama izravno s relativno malim troškovima i bez ikakvog predznanja.

Savjeti za optimalan predložak sitotiska

Kad izrađujete grafiku za sitotisak, onda bi od početka bi trebalo biti jasno da će sve što je obojeno crnom bojom na predlošku na računalu kasnije oblikovati propusni dio matrice za tisak. Svi dijelovi koji su bijeli u predlošku neće biti propusni na okviru sitotiska.

Predlošci temeljeni na vektorima

S korisnom vektorskom datotekom za sitotisak treba izbjegavati superfine crte i konture. Tekstil nije medij za komplicirane dizajne i preporučamo deblje outline-e i linije. Širinu crte od najmanje 0,3 ili 0,4 mm je adekvatna za početne grafike. Ako crte budu ispod ove vrijednosti, postoji rizik da bi se ovi dijelovi motiva mogli izgubiti kad se razvije sito. Kad se koriste vrlo, vrlo fini ili mali fontovi ili fontovi sa sužavajućim i tankim linijama, važno je pratiti postupak i lagano te postupno otvarati grafiku na sito svili pod mlazom vode. U ovom se trenutku treba sjetiti gesla “neka bude jednostavno”. Ako ste još uvijek na samom početku, logično je u početku kreirati motiv “obrambeno” 🙂 s nešto debljim linijama.

Nakon što ste posložili svoj vektorski dizajn i finalno ga obradili i doradili, prije samog ispisa na ekspozicijski film provjerite da li su sve vrijednosti u CMYK skali podešene da budu na 0 samo crna na 100%. U idealnom slučaju, sve površine moraju biti podešene kao CMYK vrijednost 0/0/0/100. To znači da su sve boje postavljene na 0, a crne na 100 posto. Na taj način možete biti sigurni da se siva područja koja se na prvi pogled čine crna i ostanu crna a ne siva.

Predlošci temeljeni na pikselima

Ako kao predloške koristite datoteke temeljene na pikselima, kao što su JPG ili PNG, morate osigurati da rubovi motiva budu što oštriji i glatkiji. Treba izbjegavati pikselizirane i mutne rubove. Uz to, čak i kod datoteka temeljenih na pikselima, sive boje su problem. Na kraju, na predlošku koji se koristi za tisak mogu biti samo crni elementi koji čine tiskani dio ili bijeli elementi koji su kasnije propusni.

Idealno bi bilo da pikselske datoteke imaju razlučivost od najmanje 300 dpi. Također je dobrodošla i dakako veća rezolucija. Preporučljivo je NE skalirati motive na temelju piksela ili dijelove motiva nepotrebno, jer bi to moglo dovesti do zamućenja rubova što će dovesti do problema kod snimanja predloška na svilu, te lošeg rezulatata kod tiska.

Radite li sami sitotisak: Provjerite otisnuti film za izloženost sitotiskom LED povećalom
Napravite li sitotisak: postavite motiv na majicu

Stvorite predložak filma

Kad je motiv spreman, treba ga postaviti na željeni format A4 ili A3. Odredite dimenziju svojeg dizajna te odaberite adekvatnu sito ramu. Definirajte pozicuju na majici pazeći na poziciju otisaka ispod ovratnika te lijevo i desno od krajeva. Ako nemate osjećaj gdje će motivi na početku biti postavljeni na predlošku kako biste ih kasnije otisnuli na pravom mjestu na tekstilu, možete se poslužiti jednostavnim trikom.

Kao alternativu, motiv se ispisuje na papiru u planiranoj veličini ispisa i postavlja na stroj zajedno s praznim okvirom za usporedbu na majici. Ovo je dobar način za procjenu načina postavljanja. Inače, ova predpriprema nije samo dobra za  poravnanja motiva, već i za provjeru ukupnog učinka finalnog otiska na majici.

Naprednim korisnicima preporučujemo da registracijske oznake od samog početka postave u sva četiri kuta predloška. To će vam kasnije pomoći da film točno poravnate i centrirate na okviru. Za pozicioniranje su korisne i središnje linije na vašem predlošku. Te pomoćne oznake služe za pomoć kod provjere da li je okvir ispravno poravnat. Prije ispisa oznake se maskiraju trakom.

Kako bismo pokazali kako moraju izgledati profesionalno stvorene vektorske datoteke ili predlošci temeljeni na pikselima, stavili smo neke primjere u ZIP datoteku: Preuzmite predloške ovdje

Radite li sami sitotisak: motiv sitotiska ispišite na prikladan film
Napravite sami sitotisak: Alternativna produkcija filma crnom olovkom

Stvorite film za ekspoziciju sa inkjet pisačem

Najbolji način za ispis gotovog grafičkog predloška velike pokrivenosti i oštrine je upotreba inkjet foto-pisača u kombinaciji s našim MICRONOM PRO filmovima za ekspoziciju . Ovdje su posebno pogodni inkjet pisači koji imaju dobra svojstva ispisa fotografija. Ako želite raditi profesionalno, ali još nemate vlastiti pisač, možemo vam preporučiti foto-printer tvrtke EPSON kao preporuku za kupnju. Dostupni su kao opcija za standardne formate A4 ili A3, te velike A3 + format.

Preporučujemo upotrebu inkjet pisača s izvornom tintom ili vrlo kvalitetne tinte za ponovno punjenje. To osigurava postizanje dubokih crnih rezultata. Ako upotrebljavate jeftine, slabo pigmentirane tinte za ponovno punjenje, morate prihvatiti gubitke u neprozirnosti, a time i lošu zapunjenost u konačnici na tiskovnom predlošku. Kako bi se osiguralo da se filmovi za ekspoziciju MICRONOM PRO mogu ispisati u potpunosti neprozirno, potrebna je odgovarajuća tinta i odgovarajuće postavke opcija ispisa.

Budući da svaki pisač ima različite postavke izbornika za ispis, ovdje možemo dati samo opće savjete o savršenom predlošku ekspozicijskog filma. Općenito, prilikom konfiguriranja izbornika, trebali biste težiti da pisač na film nanese što više tinte. Zbog toga u izborniku treba odabrati maksimalnu kvalitetu ispisa ili kvalitetu ispisa fotografija, a u svakom slučaju treba isključiti funkciju brzog ispisa. Pri odabiru vrste papira u praksi se dokazao odabirom vrhunskog foto papira. Ovi premium papiri često se navode pod pojmovima “matti” ili “sjajni”.

Tjekom pripreme ispisa morate biti svjesni da matrica predloška može biti onoliko dobra koliko je izvorni predložak dobro posložen. Stoga vam savjetujemo da provjerite oštrinu rubova i, prije svega, neprozirnost filma. Film se može držati na svjetlu ili provjeriti povećalom. Treba imati na umu da je svrha filma blokirati UV svjetlo tijekom postupka izlaganja da bi dizajn na svili bio čist i propusan.

Stvorite film za ekspoziciju laserskim pisačem

Ako se za izradu predložaka filmova koristi laserski printer, morate provjeriti jesu li ispisi dovoljno crni da stvarno blokiraju UV svjetlost. Ako to nije slučaj, dva lagano otisnuta filma s istim motivom mogu se dva puta montirati jedan na drugi. Ako motiv ne sadrži detalje ispod 0,5 mm, ova bi metoda trebala dobro funkcionirati. Ovisno o sastavu tonera u laserskom pisaču, naš sprej za kompresor može povećati pokrivenost ispisa crnom bojom.

Praktični savjet: Odredite stranu za ispis

Naši MICRONOM PRO filmovi za inkjet ekspozicije imaju stranu za ispis i onu koja se ne može ispisati. Da biste saznali s koje se strane može ispisati, navlažite dva vrha prsta i nježno trljajte jedan kut filma. Ljepljiva strana uvijek je strana za ispis i prema tome se može umetnuti u ulagač pisača.

U ovom tutorialu u nastavku pokazujemo vam kako stvoriti savršene filmove s ekspozicijom pomoću naših MICRONOM PRO filmova i inkjet foto pisača. Vrijedno je pogledati!

NAPOMENA: Da bi razriješili upitnike nad vašim glavama zašto su tutoriali na Njemačkom. Vrlo jednostavno naša partnerska firma se bazira isključivo na to tržište i nemaju tutoriale na Engleskom jeziku.

Leave your comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.