Kako pravilno odabrati okvir za sitotisak?

Prije nego što se osjetljiva fotoemulzija nanese na okvir sitotiska, treba odabrati koja je tkanina za sitotisak najprikladnija za Vaš tiskarski projekt. Sitotiskarska svila dostupna je u finim, srednjim i grubim izvedbama. U nastavku ćemo vam pokušati objesniti u čemu se razlikuju, te koja je svila adekvatna za tisak odabranih materijala i podloga za vaš proizvod. U nastavku možete pogledati tablicu sa raznim opcijama gustoće svile koja će vam pomoći kod odabira adekavtnog okvira sa napetom svilom.

Gruba i fina tkanina

Ako odaberete vrlo grubu i rijetku tkaninu, tijekom tiska ćete postići veću propusnost te ćete kroz svilu propustiti veću količinu boje na tekstilu. Gruba svila kao što je 43T korisni su kod ispisa neprozirnom bijelom ili drugim svijetlim bojama na tamni tekstil. Oznaka 43T opisuje 43 niti po centimetru isprepletene uzdužno i poprečno. “T” također označava da je ovo prosječna standardna debljina niti. Ako se pak koristi fino sito s tijesno tkanom mrežicom sita, moći ćete propustiti manje boje. Primjera je tkanina 72T. Okviri za sitotisak prekrivena tkaninom od 72T  prikladni su za tisak na finijem tekstilu ili prilikom ispisa osjetljivih motiva tankih linija i sitnih detalja i manje neprozirnim bojama. Ako planirate tiskati na manje upijajuće površine kao što su papir ili plastika koristite tkaninu od 80T ili 90T.

Prikladna tkanina za sitotisak na tekstil i papir
Prikladna tkanina za sitotisak na tekstil i papir

Napomena za početnike

Gustoća svile za tisak tekstila je od 55T. Pomoću ove tkanine moguće je postići dobru primjenu boje i prikazati fine detalje na samom otisku. Ovom gustoćom  možete postići dobre rezultate i na svijetlom i na tamnom tekstilu. U našim StartUp početni setovima za tisak na tekstil obično su standardno uključeni u 55T sita za nesmetan početak rada u ovoj tehnici tiska.

Pregled praktične primjene različitih tkanina za sitotisak

Mreža za sitotisak Primjena sitotiska
16T do 24T Izrazito pastozne posebne boje, 3D ispis
32T Grubo pigmentirane posebne boje (svjetlucave / metalne), otisci velike gustoće s velikim pokrivanjem tinte, ljepilo za svjetlucave folije, boja “sjaj u mraku”
39T Grubo pigmentirane posebne boje (svjetlucave / metalne), neprozirno bijele boje na tekstilu
43T do 47T Neprozirni tisak visoko viskoznim neprozirnim bojama na tamnom tekstilu
55T Svestrana tkanina za tisak na tekstil, dobra za neprozirni tisak na tamni tekstil, ali istodobno dovoljno fina za tanke boje i sitnije detalje na svijetlim i srednje obojenim tekstilima
61T do 72T Tisak tekstila na svijetli i srednje obojeni tekstil s tankim, manje neprozirnim bojama za sitotisak
80T do 90T Tiskanje finih detalja i polutona na tekstil, dvodimenzionalni otisci na papir (tisak na papir), PVC ili drvo
100T do 120T Raster otisci i otisci fotografija, kao i vrlo fine linije na laganom tekstilu, papiru, kartonu, metalu i plastici
140T Vrlo malo nanosa tinte za grafičke otiske na papiru i ne upijajućim površinama poput plastike, metala ili stakla

Bijela i žuta svila za sitotisak

Mreža za sitotisak dostupna je u bijeloj i žutoj boji. Sito svila sa gustim tkanjem od 80T do 140T obično su obojeni žutom bojom, što osigurava veću apsorpciju UV svjetla tijekom izlaganja. To dovodi do efekata raspršene svjetlosti, a time dobivanja oštrijih rubova. Ova je prednost osobito relevantna za dobivanje finih rastera, te izradu vrlo finih detalja. U usporedbi s bijelom svilom, vrijeme izlaganja žute povećava se za 25 do 35%.

Pripremite okvir za sitotisak za premazivanje emulzijom

Prije premazivanja odabranog okvira sitotiska, tkaninu treba obraditi odmašćivačem DEGREASER-om. Ružičasti odmašćivač raspršuje se po cijeloj površini i s obje strane okvira sitotiska. Uz to se može umasirati u tkivo mekom spužvom. Nakon vremena izloženosti od 2 do 3 minute, sito se ispire mekim mlazom vode. Na rubove i kutove ne treba zaboraviti. Cilj odmašćivanja je uklanjanje masne i masne prljavštine, ostataka deterdženta i čestica prašine s tkanine. Ti ostaci mogu kasnije dovesti do iritacije ili “ribljih očiju” u sloju emulzije tijekom nanošenja premaza.

Nakon završnog ispiranja, sito bi se trebalo ponovno potpuno osušiti. Pri sušenju se mora paziti da okoliš ne bude previše prašnjav. Stoga može biti korisno prethodno usisati mjesto skladištenja. Grijač ventilatora može vam pomoći kod sušenja. Potpuno osušeni zaslon spreman je za premazivanje emulzijom odmah ili kasnije.

Iz prakse od nekih naših  kupaca znamo da se oni ne odmašćuju uvijek u svom svakodnevnom radu. Pogotovo što se tiče novih okvira. Ipak, preporučujemo da početnici uvijek prvo odmašćuju svoje okvire. U onom trenutku kad steknete više praktičnog iskustva, lakše je procijeniti kada je odmašćivanje zapravo potrebno.

NAPOMENA: Da bi razriješili upitnike nad vašim glavama zašto su tutoriali na Njemačkom. Vrlo jednostavno naša partnerska firma se bazira isključivo na to tržište i nemaju tutoriale na Engleskom jeziku. Sve tutoriale možete pogledati na you tube kanalu ovdje

Prije uporabe temeljito odmastite okvir sitotiska
Prije uporabe temeljito odmastite i operite okvir sitotiska

Leave your comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.