Gea Data doo

Nanošenje Foto emulzije i sušenje sita

Nanošenje Foto emulzije i sušenje sita

Nanesite foto emulziju na Vaše odabrano sito

Foto emulzija se nanosi uz pomoć kanala za oblaganje poznatijeg kao navlakač emulzije. Kod nanošenja emulzije potrebno je pravilno odabrati adekvatan navlakač. Ovisno o širini sito rame određujete i širinu navlakača sa kojim ćete navuči emulziju na svilu. Bitno je da možete lako premazati svilu emulzijom iznutra i izvana. Emulziju nanosite na uspravljenom sito okviru pritisnutim navlakačem pod određenim kutem pravilno jednim potezom prema gore sa lijeve i desne strane. U idealnom slučaju, udaljenost između aluminijskog okvira i kanala trebala bi biti barem prst na obje strane. Video tutorial je u nastavku.

Navlakač emulzije

U našoj internetskoj trgovini nudimo jednu vrstu navlakača za premazivanje. To je dvostrani standardni kanali s narančastim završnim kapicama. Naši standardni kanali imaju oštru i okruglu stranu. Oštrom stranom automatski nanosite malo emulzije, a okruglom malo više. Vrlo su praktični i jednostavni za rukovanje.

Korito za premaze s različitim rubovima
Kanal za oblaganje napunite emulzijskim spojem

Kao foto emulziju, početnicima preporučujemo našu FETEX – FOTOLACK emulziju. Ovo je univerzalna emulzija, koja je prikladna za sve boje na bazi vode te plastisol boje. Emulzija se može ravnomjerno nanositi, impresionira relativno kratkim vremenom izlaganja i s njom je jednostavno raditi. Ova dvokomponentna emulzija već je uključena u naše StartUp pakete sitotiska.

Koji navlakač odgovara mojem okviru?

Okvir sitotiska Veličina okvira iznutra Odgovarajući žlijeb
Format A4 + / veličina vanjskog okvira: 43 x 35 cm 37 x 29 cm 25 cm
Format A3 / veličina okvira izvana: 51 x 46 cm 45 x 40 cm 35 cm
Format A3 + / veličina vanjskog okvira: 61 x 51 cm 55 x 45 cm 40 cm
Format A2 + / veličina vanjskog okvira: 78 x 61 cm 71 x 54 cm 50 cm

Navlačenje foto emulzije na sito svilu

Nakon što  pripremite radno mjesto, emulzija se može uliti u navlakač. Da bi se sa navlakačem moglo dobro rukovati i efikasno navlačiti, u kanal treba uliti barem do pola foto emulzije. Emulzijskoj masi treba dati trenutak dok se ne proširi cijelom duljinom navlakača.

Postavite kanal za presvlačenje na tkaninu za sitotisak sa strane za ispis
Povucite emulzijski kanal na sitotisku

Okviri sitotiska se u osnovi uvijek prvo premazuju po vanjskoj strani. Dakle premazujete sa one strane na kojoj se može vidjeti ljepilo od svile koje je u većini slučajeva crvene boje. Preporučujemo da si pripremite prostor za premazivanje, dio radione u kojem možete dobro raditi bez prepreka, te da možete lagano manevrirati sa okvirom i navlakačem. Bitno je da okvir ima sigurno držanje i da vam ne klizi po površini na kojoj stoji. Korisna je neklizajuća površina ili rub koji se može nasloniti na donji rub okvira. Za početak se navlakač postavlja otprilike jedan centimetar iznad crvenog ljepila. Emulzija smije prolaziti po žlijebu sve do prednjeg dijela tkanine. Zatim se kanal povlači prema gore u što je moguće glatkijem pokretu. Kanal se mora pritisnuti na sito s umjerenim pritiskom. Pritisak na svilu nikako ne bi smio biti previše „opušten“, ali također ne i „izuzetno jak“.

Uredno i dobro navlačenje emulzije je čisto stvar prakse. Iskustvo je pokazalo da većina početnika ovdje ima laganih poteškoća u startu i treba im nekoliko pokušaja. Uzmite si vremena i pokušavajte više puta dok ne dobijete pravilan nanos. Uvijek treba imati na umu da je pravilno nanošenje emulzije što ravnomjernije i tanje na tkaninu. Najčešća pogreška u startu je nanošenje previše emulzije. Emulzija koja se nanosi, gusto teško se suši, ako se uopće i posuši, i obično se s njom ne može napraviti adekvatan i koristan predložak za tisak.. U svakom slučaju, bolja je manje emulzija od previše emulzije.

Premažite stranu gumenjaka okvira sitotiska slojem za kopiranje
Gotovo presvučeni okvir sitotiska s hibridnom emulzijom

Nakon što je tiskovna strana uspješno premazana emulzijom okvir se preokreće. Na isti način premazuje se i druga strana. Da biste i to pravilno odradili, započnite s dna dva centimetra iznad ruba i pustite da emulzija ide naprijed duž cijele širine kanala. Ponovo povucite žlijeb prema gore, sigurnim pritiskom i u jednom pokretu navucite emulziju. Kad dođete do kraja povucite kanal od svile i nagnete ga unatrag. Inače, male izbočine na rubovima mogu se glatko izvući mekom silikonskom lopaticom. Ako je i druga strana također ravna i glatka, sito je spremno i može se osušiti.

Upozorenje: emulzija je osjetljiva na svjetlost

Foto emulzija je osjetljiva na svjetlost čim se počne sušiti. Vlažna emulzija može se apsorbirati na sobnoj svjetlosti. Nakon što se emulzija osuši može se koristiti isključivo UV neutralno žuto svjetlo. Sunce, dan i UV-aktivno umjetno svjetlo iz neonskih cijevi aktivirale bi foto osjetljivi sloj i prije nego na njega postavite eksposzicijski predložak.  Ako nemate mračnu sobu bez prozora, sobu s prozorima možete privremeno zamračiti crnom tkaninom ili folijom. Jedna ili dvije žute svjetiljke mogu poslužiti da možete pripremiti sito za osvjetljavanje. Uključivanje normalnog svjetla na nekoliko sekundi ili otvaranje vrata nije problem, samo da je što kraće i ako je nužno potrebno.

Lopaticom zagladite male kuglice emulzije
Vratite ostatke emulzijske mase natrag u posudu

Praćenje i čišćenje

Preostalu emulziju iz kanala/navlakača treba vratiti u limenku odmah nakon postupka navlačenja. Najbolji način za to je gurnuti emulziju iz kanala u limenku komadom čvrstog kartona ili sredstvom za uklanjanje boje ili špahtlom. Poklopac treba odmah čvrsto pritisnuti kako bi se spriječilo isušivanje emulzije. Emulziju treba čuvati na tamnom i hladnijem mjestu ili barem na sobnoj temperaturi cca ne iznad 20°

Kanal navlakača treba očistiti vodom i mekom spužvom odmah nakon nanošenja premaza. To sprječava nepotrebno isušivanje emulzije. Pri čišćenju, posebnu pozornost treba obratiti na rubove premaza kanala. One se mogu obrisati vlažnom maramicom.

Očistite emulzijski kanal
Očistite kanal za premazivanje sitotiskom nakon premazivanja

Praktični savjet: Je li emulzija presvučena pregusto?

Ako je tijekom prvog pokušaja nanošenja vidljivo previše emulzije, tako da se na zaslonu mogu vidjeti “grbe” ili mrlje, premaz je beskoristan, ali se ipak može spasiti. Da biste to učinili, možete očistiti oštri rub emulzijskog kanala jednostavnom vlažnom krpom i ukloniti svježu emulziju koja je previše nanesena na sito. Taj postupak morate odraditi odmah nakon što primjetite da emulzija nije ravnomjerno nanešena.

Dobro osušite fotoemulziju – ključ uspješnog razvijanja

Nakon što je okvir uspješno i ravnomjerno premazan, vrijeme je da se osuši. Ovoj smo temi namjerno posvetili posebno poglavlje. Sušenje je zadnja i kjučna faza kada se radi s emulzijom.  Samo ako je emulzija stvarno dobro osušena, može se uspješno završiti ekspozicijski postupak prijenosa predloška na svilu. Budući da je iskustvo pokazalo da se većina problema može pridodati nedovoljnom ili nestručnom nanošenju emulzije te sušenju, obratite pažnju na savijete u nastavku.

Svježe nanešeni obloženi sloj emulzije uvijek se suše s tlačnom stranom okrenutom prema dolje (slika u nastavku). Na taj način, još uvijek vlažna emulzija može ući u stranu za tisak. To stvara takozvano potisni prostor s donje strane zaslona sita (tlačna strana ili tiskovna strana).

Osušite okvir sitotiska ventilatorom pod žutim svjetlom
Unaprijed premažite okvire sitotiska emulzijom i spremite

Snalažljivost je uvjek dobro došla u ovoj tehnici tiska. U takozvanom “uradi sam” postupku možete izgraditi jednostavnu strukturu sušenja uz pomoć stvari iz Vašeg okruženja u ovom slučaju su poslužile drvene letvice. Cilj je koristiti pomagala kako bi se osiguralo da se sloj vlažne emulzije slučajno ne razmaže tijekom rukovanja i da sušenje bude što prozračnije i da se pravilno suši uz dobru cirkulaciju.

Ako ste vješti u inovacijama i želite da vaša radionica izgleda malo profesionalnije možete sami izraditi zidni nosač ili upotrijebiti naša praktična kolica za sušenje.

Kao što je već spomenuto u tekstu iznad, fotoemulzija je osjetljiva na svjetlost čim se počne sušiti. Cijeli postupak sušenja trebao bi se odvijati u mraku ili pod UV neutralnim žutim svjetlom. Dnevno svjetlo i normalno umjetno svjetlo moraju se izbjegavati ako je moguće.

Budući da je sušenje emulzije potreban jedan izvjestan period za uspješno sušenje, toplo preporučujemo grijač ventilacijom kao pomoć za početnike. Idealno bi bilo da ventilator bude usmjeren na okvir najmanje 60 minuta. Najbolji način je da toplo strujanje zraka izbaci vlagu iz emulzije. Idealna temperatura sušenja je oko 40 ° C. Savjetujemo se ne koriste znatno više temperature sušenja, jer bi se u suprotnom sloj emulzije mogao “zapeći” u situ, a samo razvijanje i kasnije pranje fotosloja biti će otežano. Temperatura sušenja može se lako provjeriti standardnim termometrom za kućanstvo.

Faktor uspjeha: niska vlaga

Emulzija se može posebno dobro sušiti u dobro prozračenim, suhim i toplim prostorijama. Čak i ljeti, kada je temperatura visoka, a vlažnost zraka ispod 40%, sita su vrlo brzo i potpuno suha.

Problemi sa sušenjem uvijek bi se mogli pojaviti ako se pokuša sušiti u sobama s izrazito visokom vlagom, tj. I preko 50%. Na primjer, visoke vrijednosti vlage mogu se naći u starim podrumima ili slabo prozračenim vlažnim prostorijama. Zrak u sobi u tako „vlažnom“ okruženju već je jako zasićen i stoga ćemo sa poteškoćama sušiti emulziju na situ. Ako se sita suše u ovom okruženju, moguće je da se odvija samo površinsko djelomično sušenje što svakako nije dobro. U takvim slučajevima pomaže jedino prethodno dobro provjetravanje ili malo duže sušenje toplim zrakom (ventilator s vrućim zrakom). U profesionalnom segmentu, ako su uvjeti vlage loši, koristili biste odvlaživač prostorije.

Sita premažite unaprijed

Ako mislite učinkovito, želite uštedjeti vrijeme i želite fleksibilno i bez stresa reagirati na spontane zahtjeve kupaca, unaprijed možete premazati nekoliko okira. Ovi prethodno premazani i osušeni setovi mogu se čuvati u apsolutnoj tami 3 do 5 tjedana, ovisno o emulziji, prije nego što se izlože. Kao mjesta za skladištenje prikladne su nepropusne kutije, kartonske kutije, ili ormari za sušenje te komore za sušenje. Ako uzimate sito koje se čuvalo više dana, prije izlaganja mora se na trenutak ponovno osušiti toplim zrakom u cirkulaciji. Sloj emulzije je higroskopan i poput spužve privlači vlagu iz okolnog zraka, s toga ga je potrebno dodatno posušiti i provjeriti da li je spremno za osvjetljavanje.

Praktični savjet: Provjerite stupanj suhoće

Postoji prilično pouzdana, ali doduše neobična metoda provjere stupnja suhoće emulzije. Da biste to učinili, okvir sitotiska s navodno suhim emulzijskim slojem uzimite sa u obje ruke i lagano pređite preko obraza/lica. Budući da su senzori kože na licu vrlo osjetljivi, možete sasvim pouzdano osjetiti ima li i u kojoj mjeri zaostale vlage na svili.

NAPOMENA: Da bi razriješili upitnike nad vašim glavama zašto su tutoriali na Njemačkom. Vrlo jednostavno naša partnerska firma se bazira isključivo na to tržište i nemaju tutoriale na Engleskom jeziku.

x
Secured By miniOrange