Kineske termo preše

Već se duže vrijeme spremam napisati članak vezano za kupovinu kineskih termo preša. Da me se ne bi krivo shvatilo, i sam sam svojevremeno prodavao kineske termo preše godinama. Ne mogu reći da su ti strojevi kastrofalni, te da ih se ne isplati kupovati. NE to svakako ne bi tvrdio, ali definitivno to nisu strojevi za duge staze ili strojevi na koje se u specifičnim situacijama možete osloniti. Na te se strojeve ne može računati kao jedan kvalitetan i dugotrajan proizvod. Ti strojevi svakako imaju problema i ti problemi su očiti a, kvaliteta diskutabilna.

Problematika je prisutna u više segmenata. Najviše bi osvrnuo na sami pritisak koji na niti jednoj termo preši kineske proizvodnje nije ravnomjeran i konstantan na svim zonama grijaće ploče. To je svakako problem kod apliciranja osjetljivih aplikacija kao sito plastizol preslikači koji zahtjevaju konstantu na svim zonama. Sublimacija je također osjetljiva na velike temperaturne oscilacije, a kineske preše ih ne mogu isporučiti. Problem je zbog loše izvedenog sistema ugrađivanja grijaća u grijačim pločama, i loših konstrukcijskih materijala. Pritisak kod zatvaranja na svim zonama nije isti, jednostavne konstrukcije i ne kvalitetan čelik. Jednostavno kineske preše ne mogu izdržati naporne mehaničke operacije koje su kod ovakvih strojeva vrlo specifične (otvaranje i zatvaranje).

Nepouzdana elektronika:

Svakako jedan od problema, to što se koriste različiti elektronički moduli (mozgovi) koji nisu standardizirani, tako se onda kod dva ili tri različita proizvođača može naći dvije ili tri vrste modula. To možda nije problem u početku, međutim ako vam se dogodi kvar, može se desiti da proizvođač više nema modul za vašu prešu, jer je ili promjenio dobavljača ili su prešli na neki novi sistem elektronike…tako da onda Vaš modul više nije dostupan i tu nastaju problemi.

Konstrukcija i amortizeri:

Konstrukcijski sve kineske termo preše (ili bar tako tvrde) imaju certifikate da koriste kavlitetne materijale koje ugrađuju ili od kojih se iste izrađuju. No, nisam se susreo sa kineskom termo prešom koja je konstrukcijski izdržala više od 2-3 godine. Pucanja su pretežno u području podešavanja pritiska kod apliciranja, puca konstrukcija koja drži vijak za podešavanje. Pucaju varovi na dijelovima koji trpe pritisak kod spuštanja grijće ploče. Amortizeri koji otvaraju ploču loše su kvalitete te se vrlo brzo kvare te kao i elektronika nisu uvijek dostupni zbog promjene u konstrukcijama ili dobavljačima.

Kineske preše (proizvođači): Auplex, Microtec, Secabo, Xin Hong, Huateng itd, Alphathor itd…

Kineska kopija Stahls Fusiona:

Zaključak:

Na kraju bi se moglo zaključiti da se u principu sve te termo preše sklapaju i konstruiraju u istim tvornicama, samo mjenjaju nazive strojeva, i eventualno boje.

Čak se neke usuđuju koristiti termine da su proizvedeni u nekim Eurposkim državama poput Njemačke ili neke druge zemlje, te da imaju certifikate EU kvalitete , što je apsurdno.

Leave your comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.