T-Shirt Workshop Akademija – Sitotisak i njegova primjena

Što je Sitotisak? DIY tehnika tiska. U našoj T-Shirt Akademiji objašnjavamo što je točno sitotisak i gdje se koristi te koja je njegova primjena. Također opisujemo kako sitotisak možete sami raditi kod kuće ili u maloj radionici sitotiska. U našim tutorialima jasno smo zabilježili kako funkcioniraju pojedini koraci rada sa detaljnim uputama na našoj web stranici te u ovoj kategoriji DIY sitotiska. U detaljno proizvedenim video zapisima za sitotisak možete pronaći sve potrebno za izradu šablona te edukacijske tutoriale kako otiskivati ovom jednostavnom tehnikom.

U našim edukacijskim tutorialima na praktičan način pokazujemo kako čak i početnici mogu s malo alata i osnovnim elementima sami napraviti sitotiskarski proizvod. Za Hobby radionicu vam nije uvijek potreban profesionalni stroj za sitotisak. Čak i jednostavan tiskarski stol ili naše praktične stezaljke za sito okvir mogu biti dovoljne za proizvodnju značajnih količina u dobroj kvaliteti. Hobby sitotisak se također može raditi u garaži ili u podrumu s malo opreme, u skladu s DIY idejom.

Dobro došli u svijet sitotiska.

Na početku nekoliko rijeći o samoj tehnici. Sitotisak je tehnika koja je nastala još u drevnoj Kini i od tada se uspješno koristi kao metoda direktnog tiska. Sitotisak je kao tehnika u velikoj prednosti u odnosu na druge tiskarske postupke jer praktično nema ograničenja u primjeni. Raznovrsnost podloga na koje se može tiskati i trajnost otiska nema premca ni u jednoj drugoj tehnici tiska. Sitotisak, nadalje omogućava precizno tiskanje na papir, pvc, kožu, tekstil, drvo, staklo i skoro da nema materijala na koji se ova tehnika ne može aplicirati. U osnovi sitotisak je postupak šablonskog ispisa. Za razliku od uobičajenih šablona za rezanje izrađenih od papira ili folije, tehnologija sitotiska također se može koristiti za prikaz vrlo detaljne grafike i motiva s samostojećim elementima. Otiskivanje je moguće uz pomoć svile kroz koji se tijekom postupka ispisa boja protiskuje gumenim alatom na drvenom ili aluminijskom držaću.

Što je Sitotisak? DIY tehnika tiska

Što je Sitotisak? DIY tehnika tiska. Tehnika sitotiska je u biti protiskivanje boje kroz finu mrežicu(svilu-sito) na kojoj je prethodno napravljena, tj. snimljena tiskovna forma(šablona). Protiskivanjem boje kroz šablonu, boja prolazi i ostavlja otisak na predmetu na koji tiskamo, dok okolni dio šablone spriječava prolazak boje. Sam proces možemo podijeliti u nekoliko koraka:

  • GRAFIČKA PRIPREMA – izrada motiva koji želimo otiskivati
  • PRIPREMA SITA
  • SNIMANJE
  • RAZVIJANJE
  • OTISKIVANJE
  • ČIŠĆENJE SITA

Što je sve potrebno za izradu šablone?

Da biste izradili šablonu za sitotisak, prvo vam treba okvir za sitotisak, fotoemulzija, prikladan izvor svjetlosti i predložak Vašeg dizajna koji je otisnut crnom bojom na prozirnom filmu za ekspoziciju (ink jet ili laserski printer). Na svilu koja se nalazi na napetom okviru nanosite emulziju (foto osjetljivi sloj) te nakon sušenja tog sloja postavljate svoj dizjan isprintan na ekspozicijskom filmu na samu svilu koja je navučena foto emulzijom. Osvjetlite sito prikladnim izvorom svjetlosti i time prenosite svoj dizajn na sito svilu. Nakon što ste osvjetlili predložak ispirete vodom i on je spreman za tisak. Sa ovim okvirom na kojem je vaš vlastiti motiv prikazan kao predložak, tada možete tiskati ​​na najrazličitije materijale. Preduvjet za to je da podloga bude što je moguće ravna.

Gdje se sitotisak koristi u praksi?

Proces sitotiska može se koristiti u praksi na mnogo različitih materijala i podloga. Primjerice, u umjetnosti se sitotisak se često vrši na papir, karton, karton ili platno. Tehnika grafički sitotisak, koji se također naziva i serigrafija, postao je poznat prvenstveno umjetnike poput Andyja Warhola i Roya Lichtensteina.  Neki od njihovih poznatih grafičkih printeva izrađena su najjednostavnijim alatima, a izravno postupkom sitotiska. Danas sitotisak prevladava prvenstveno u tiskanju tekstila i najčešća je metoda završne obrade na majicama, torbama ili nekim drugim odjevnim predmetima ravne površine i strukture. Tekstil se može jeftino tiskati sitotiskom u malim i velikim nakladama u manje ili više boja. Danas se u proizvodnji koriste ručni i već napredni sistem automatskih karusela.

Uz pomoć tehnike sitotiska, čak i početnici mogu tiskati na široku paletu ravnih materijala. U kategoriju ravnih materijala ili podloga možemo svrstati; tekstili poput majica, vrećica, košulja, tkanina na metre, ali i listovi papira, fotokartona, platna, metala, stakla, kamena, betona, drva, PVC-a, keramike i elektroničkih pločica.

Što ćemo sve obrađivati u ovoj kategoriji?

Jasno ćemo zabilježili kako funkcioniraju pojedini koraci rada sa detaljnim uputama na našoj web stranici. U detaljnim video tutorialima objašnjavati ćemo što je sve potrebno za sitotisak te kako korak po korak doći do finalnog proizvoda.U našim tutorialima za  “DIY” sitotisak, na praktičan način pokazujemo kako čak i početnici mogu s malo boje, šablonom od svile i gumenom raklom sami napraviti neki proizvod ovom tehnikom. Za DIY sitotisak vam nije uvijek potreban profesionalni stroj za sitotisak. Čak i jednostavan stol naše praktične stezaljke za okvir mogu biti dovoljne za proizvodnju značajnih količina u dobroj kvaliteti. Sitotisak se također može raditi u garaži ili u podrumu s malo opreme, u skladu s DIY idejom.

Leave your comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.