Tisak na tamne podloge (Tehnika i Tehnologija)

Blog. Česta postavljena pitanja kupaca se vrte oko aplikacija i sistema za tisak na tamne majice. Nažalost odgovor je uvijek isti. U segmentu desktop printera ili preslikača za laserske pisače ili čak OKI sistema sa bijelom bojom ne postoji sistem za tisak na tamne majice koji će zadovoljiti onaj ključni faktor, a to je postojanost aplikacije kod održavanja. Sve jednostavne aplikacije laserskog ili ink-jet ispisa, OKI ispisa ili neke druge tehnike ispisa na tamne majice uz pomoću običnih uredskih printera, doista nisu kvalitetne bez obzira što vam nudili i garantirali vam višestruko pranje i održavanje bez problema.  Uvijek je isti problem a on se nalazi u podložnoj bijeloj boji koja je baza za otisak na tamne podloge. Nema tog printera ili transfer papira koji će zadovoljiti postojanu bazu koja služi kao podloga za CMYK print.  Kod tiska na tamne majice jedino i pravo riješenje je sito tisak, termo transfer (folije) te se tu može uključiti i DTG digitalni print na tekstili.  Za ozbiljnu postojanost bijele podloge baza mora biti sito podložna bijela, tek je tu podloga konkretna i na nju se onda može, (a u nekim tehnikama laserskog ili digitalnog tiska se i koristi) dobiti jedan kvalitetan otisak.

Blog: (Kombinacija tiska podložna bijela sito tisak + laerski tisak )

DTG tehnika – direktnog tiska na majice

Kod DTG printa i sistema tiska na tamne podloge bi bio dosta oprezan pošto je ovo tehnika i tehnologija koja je dobro zamišljena u teoriji ali kroz praksu se nije pokazala kao opcija koja će zadovoljiti sve segmnete. Pod time zadovoljiti smatram i proizvođača a i kupca takve majice sa aplikacijom na tamnoj podlozi. Moramo shvatiti da je ovo tehnika koja je zamišljena da će se u jednom potezu riješiti podloga i CMYK print a sve da vodi k tome da se izbjegne sito tisak i ne profitabilnost tiska na manje naklade. No zanemarilo se nekoliko ključnih faktora a to su u konačnici cijena rada, brzina ispisa te cijena održavanja i realnog troška printera (amortizacija). Tisak na tamne podloge ovom tehnologijom je jednostavne ne profitabilan za male i ne učinkovite naklade tipa 1-5 majica na dnevnoj bazi. Trošak samog održavanja na malim  ne profitabilnim nakladama nije održiv. Bijela boja je skupa pa tako i njezino održavanje. Printer (ovisno o proizvođaču) na dnevnoj bazi izbaci količinu boje koja je potrebna da bi se zadovoljio tehnički maintain, da bijela boja ima protok te da ne dolazi do blokiranja glava ili mlaznica za protok. Taj maintain je realno ne mali trošak koje se ne printanjem jednostavno skupi i postane problem. Naše preporuke printera pogledajte ovdje

Realni troškovi i support

DTG tisak na bijele majice je odličan opcija. Bez podložne bijele sama brzina ispisa je zadovoljavajuća, trošak je dosta povoljan pa se onda i cijena prema krajnjem kupcu može korigirati i ne predstavlja neki veliki trošak. Kod kupovine obratite pozornost na nekoliko bitnih stvari. Nisu svi strojevi u istom rangu kvalitete ispisa i  kvalitete boja te repromaterijala koje koriste. Bitna je stvar kod DTG printera da se prilikom kupnje obrati pažnja da je support najbitnija i prva  stvar prilikom odabira. Bez kvalitetne tehničke podrške, a ako vam nešto zapne u procesu biti ćete u velikom problemu i trošku. Ne kupujte ovakve strojeve kao prerade ili sa nekim čudnim sistemima boja na litre. Ovi sistemi su softicirani i nema opcije prerade za 15.000,00 kn kad su pravi printeri od 70.000,00 pa nadalje. Nesrazmjerno je to da bi se za tih 15K moglo dobiti riješeno sve da funkcionira kao kod ovog za 70K. Samo originalni printeri sa GARANCIJOM i originalnom bojom te  kvalitetnim SUPPORT-om mogu kvalitetno odraditi kvalitetan print na majicu. U posljednje vrijeme se javljaju i razne opcije tiska na tamne majice tehnikom sublimacije, pogotovo neki inovatinvni sistemi. Takve opcije bi svakako trebalo izbjegavati, sama aplikacija po mom mišljenju nije tehnološki razvijena do kraja te definitivno nije proizvod. U svakom slučaju ako imate proizvod (dizajn) i ulazite u posao sa tiskom i majicama, sito tisak na tamne majice i DTG  (eventualno) su jedine opcije za kvalitetno odrađeni posao.

Termo tisak

Svaka aplikacija zahtjeva posebnu tehnologiju kod prijenosa dizajna ovisno o materijalu na koji se taj dizajn otiskuje. Termo tisak je jednostavna tehnika ukrašavanja raznih tekstilnih i ne tekstilnih materijala lijepljenjem aplikacije termo postupkom. Ova se tehnika u većini slučajeva koristi kao postupak prijenosa aplikacija na tekstil gdje se kao medij koriste razne termo i print/cut folije rezane ili printane na strojevima iz role ili rezačima folija. Koji su proizvodi koji se rade ovom tehnikom?

Termo tisak se najčešće koristi u sportskoj industriji kod tiska natpis, naziva ili brojeva, u modnoj industriji se koristi za ukrašavanje raznih vrsta tkanina, raznim vrstama folijama, u tu skupinu spadaju glitter i stretch folije, flex i flock folije, razne effect folije te florescentni i reflektirajući materijali i još mnogo toga.  U kratko tehnika ukrašavanja manjih ili personaliziranih naklada gdje možete kombinirati razne vrste materijala i podloga na koje ćete aplicirati, a tu se onda naravno ubrajaju i tamne podloge. Kod cut tehnike koristimo isključivo vektorske formate, dok kod print/cut tehnike može se koristiti vektorska podloga i fotografija tipa JPG ili PNG file. Više o ovim materijalima može pogledati na linkovima ovdje

(Tema se nadopunjava)

Leave your comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.